17 Cara Hilangkan Jerawat dan Jeragat 2021

 Jerawat adalah keadaan di mana terdapat bintik atau benjolan pada permukaan kulit. Masalah kulit ini terjadi apabila liang roma tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Masalah jerawat boleh dikategorikan dari biasa kepada masalah yang teruk. Acne vulgaris termasuk bintik hitam, bintik putih, papul, nodus dan ‘cyst’ adalah di antara masalah jerawat yang paling biasa.


Punca Utama Kewujudan Jerawat
- Peningkatan Hormon Testosteron dan Androgen
- Tidak Mencuci Solekan Dengan Bersih
- Kesan Sampingan Ubat
- Genetik
- Tekanan
- Kedatangan Haid atau Kehamilan
- Terdedah dengan udara yang tercemar
- Turun Naik Kadar Hormon

Cara Menghilangkan Jerawat dan Jeragat
- Acne Patch / Plaster Tampal Jerawat
- Ubat Jerawat Benzoyl Peroxide
- Serum

Berikut kami senaraikan pemilihan produk hilangkan jerawat terbaik di Malaysia.


1. Eucerin Ultra White Cleansing Foam 


Eucerin Cleanser untuk jerawat sesuai untuk pelbagai jenis kulit, mengikuti kulit sensitif.
Mengurangkan tahap sensitiviti kulit. Jenama Clinical tak ada produk agen pemutih. Jadi tak perlu hairanlah kenapa muka saya dulu kusam dan gelap semacam. Tetapi serius produk ini best. Memang habis licin muka saya dicuci. Saya guna produk ini dulu sebelum guna scrub St. Ives, kemudian Cetaphil. 

- Stabilkan ph muka
- Membuang kusam dari muka
- Mengurangkan pigmentasi
- Skincare untuk kulit sensitif dan berjerawat
- Menyerap minyak sebum
- Tiada alkohol dan pewarna

Cara Pakai Eucerin Spotless
- Guna dua kali sehari, siang dan malam.
- Membasmi dengan air bersih.

Eucerin Spotless Brightening Review

Harga Eucerin Spotless Cleanser
RM79 untuk 2 pek > Beli dari Lazada



2. Aiken Tea Tree Oil Facial Cleanser


Aiken Tea Tree Oil untuk Apa
Produk penjagaan kulit Aiken mempunyai bahan semulajadi dari minyak Tea Tree (Melaleuca alternifolia). Ianya tumbuhan dari Australia yang memulihkan kulit bermasalah. Esen minyak ini boleh digunakan terus pada kulit jika tidak bercampur dengan bahan kimia yang lain. 

Kebaikan Aiken Tea Tree Oil Facial Cleanser
Minyak Melaleuca alternifolia berkesan melindungi kulit remaja daripada masalah jerawat secara semulajadi. 

- Aiken Tea Tree Oil untuk kulit berminyak diformulasi sebagai pembersih muka untuk mengurangkan penyumbatan di liang pori tanpa mengeringan kulit.
- Dirumus khas untuk remaja dengan pelbagai peringkat masalah jerawat. 
- Buih yang lembut dan sesuai untuk penggunaan setiap hari.
- Pencuci muka untuk jerawat dan berminyak
- Mempunyai C12-15 alkyl benzoate yang memberi hasil kulit lebih lembut, licin dan matte.
- Mengecutkan jerawat, menyerap minyak dan melindungi kulit dari sinaran UV. 
- Mengurangkan keradangan, kemerahan, kulat dan parut jerawat.
- Sesuai dipakai bersama produk penjagaan kulit. Boleh dipakai bersama solekan. 
- Skincare untuk jerawat kulit sensitif

Cara Pakai Aiken Tea Tree Oil Facial Cleanser
Sapukan 2cm pada tangan dan sapukan di kawasan kulit bermasalah. Basuhkan dengan air bersih.


Aiken Tea Tree Oil Facial cleanser ni bersesuaian dengan kulit sis. Kulit sis jenis yang berminyak. So sis tak ada masalah hadapan dengan masalah kekeringan kulit ke apa. So apa, yang sis amalkan waktu proses mencuci muka janganlah kita sental kuat-kuat muka kita. Kulit kita perempuan ni, agak halus berbanding  dengan kaum lelaki so, tak boleh sental kuat-kuat macam korang sental kuali tu. Cuci jer perlahan-lahan, jerawat tu tak akan hilang dalam 1 satu hari. Ada proses dan tempoh masa yang perlu dilalui.

Harga Aiken Facial Cleanser


3. T3 Pimple Gel



T3 Pimple Gel untuk Apa
- Bertindak menentang jerawat dengan lebih pantas. 
- Mengecutkan jerawat selepas pemakaian pertama kali dalam satu malam. 
- Mempunyai asid Salisilat yang membuka liang-liang 
- Mempunyai Triclosan yang berfungsi sebagai agen anti jerawat
- Mengandungi minyak pokok teh dari Australia semulajadi tanpa pewarna. 
- Tidak berminyak.

Cara Menggunakan T3 Pimple Gel
- Menyapu gel di bahagian jerawat sehingga kering untuk hasil yang lebih berkesan. 
- Gunakan dua kali sehari, siang dan malam.


Memula, aku suka packaging dia sebab pump so boleh bajet banyak mana kau nak. Lepastu, aku suka texture gel dia dan bau pun nice. Bau citrus gitu. Aku dah pakai lama jugak lebih 6 bulan kot dan tak habis-habis lagi tau. Sebab pakai sikit je dekat jerawat. Bila jerawat dah kecut, aku dah tak pakai dah. Mungkin sebab tu kot dia lambat habis. So sangat menjimatkan duit. Satu botol ni mungkin bertahan setahun. Takpun lebih lelagi untuk sesiapa yang jarang naik jerawat tu.

Harga T3 Pimple Gel



A. Acne Patch - Plaster Tampal Jerawat 

Acne patch dikatakan berkesan untuk memulih dan mengecutkan jerawat baru. 


Fungsi Acne Patch

Acne patch boleh menolong menyumbuhkan kulit. Ia berfungsi menyerap cairan dan kotoran kelebihan dari jerawat. Ini akan mengeringkan jerawat tersebut.

Plaster tampal jerawat secara tidak langsung mengelakkan pengguna dari menyuntuh dan memicit jerawatnya. Tabiat memicit jerawat boleh meningkatkan risiko jangkitan dan boleh meninggalkan parut jerawat.

Untuk membantu anda mencari produk acne patch yang baik dan sesuai, kami telah meneliti & membandingkan acne patch terbaik di pasaran Malaysia. Kebanyakan acne patch yang disenaraikan di bawah boleh didapati di drugstore yang terdekat dengan anda seperti Guardian atau Watsons.

4. Derma Angel Da Acne Patch




- Menyamarkan, menyembuhkan, dan melindungi jerawat.
- Memiliki bahan yang tipis, elastis, dan transparan. 
- Membaur dengan warna kulit dan mengikuti kontur jerawat. 
- Terbuat dari bahan hidrokoloid yang membantu menyerap isi jerawat 
- Melindungi kawasan ditampal dari sinar UVB yang menyebabkan pigmentasi kulit. 
- Waterproof 
- Daya rekat tinggi - Boleh mencegah kontaminasi jerawat atau luka.
- Memiliki sisi bergerigi yang dapat dirobek untuk menjaga bentuk dan kebersihan patch.

- Mempunyai Acne Patch Day dan Acne Patch Night. 
- Varian Day lebih tipis dan boleh digunakan dengan makeup. 
- Varian Night lebih tebal dan mempunyai daya serap lebih tinggi untuk meningkatkan kadar penyembuhan jerawat.


Cara Pakai Acne Patch Derma Angel
- Membersihkan dan keringkan area jerawat 
- Tempel acne patch pada bagian tengah jerawat. 
- Tekan selama 3-5 detik supaya patch menempel dengan baik. 
- Membuka atau menggantikan patch jika warna menjadi putih atau selepas 12 jam


Derma Angel Acne Patch berhasil mengubah pandangan saya terhadap acne patch. Sebelumnya, saya pernah mencoba acne patch dari brand lain dan merasa kecewa karena bentuknya terlalu tebal dan kentara. Beda sekali dengan patch milik Derma Angel yang benar-benar invisible di kulit. 

Untuk mengetes performanya, saya pun menggunakan produk ini dengan dua cara, yakni dengan dan tanpa makeup. Saat pertama kali menggunakannya bersama makeup, saya masih bisa melihat batas yang cukup jelas antara kulit asli dengan acne patch. Kemudian, hal ini saya akali dengan menggunakan primer terlebih dahulu. Hasilnya, tampilan acne patch pun jadi terlihat lebih rata dengan kulit dan menyatu sempurna dengan makeup. Menariknya lagi, saat diaplikasikan pun kulit tetap terasa nyaman dan tidak membuat jerawat jadi terasa kaku.

Harga Acne Patch Derma Angel


5. Watsons Acne Patch

Acne patch Watsons ini sesuai digunakan oleh anda yang mempunyai kulit yang alahan pada krim jerawat yang agak keras. Acne patch ini akan menyerap minyak dan melindungi jerawat daripada kekotoran dan menjangkiti bahagian kulit yang lain. Acne patch ini dibuat dalam bentuk semi-lutsinar bersaiz 0.04 cm dan sangat nipis unutk menutup jerawat dengan sempurna. Ia juga kalis air dan sangat selesa untuk digunakan.


Setakat ni pakai memang elok je. Jerawat akan kecut. Lagi pun bila kita tampal benda ni kat jerawat takde la tangan ni gatal nak kacau or nak picit jerawat tu. Jerawat pun kurang terdedah dengan bakteria, habuk yang menyebabkan gatal.

Harga Acne Patch Watsons
RM9.90 > Beli di Lazada

6. OXY Anti-bacterial Acne Patch



OXY acne patch dibuat dengan formula anti-bakteria yang terbukti berkesan menghalang bakteria jerawat. Ia dapat memberi perlindungan maksima selama 8 jam, menyerap minyak dan nanah di dalam jerawat serta meningkatkan pemulihan jerawat. Acne patch ini super nipis dengan ketebalan hanya 0.3 cm dan berwarna lutsinar seakan-akan warna kulit. Ini menjadikan acne patch ini tidak begitu ketara apabila ditampal pada kulit wajah.

Cara Pakai Acne Patch Oxy
- Bersihkan muka dan keringkan. 
- Koyakkan satu keping acne patch
- Selepas beberapa jam, acne patch akan berubah warna menjadi putih. Ini menandakan bahawa acne patch telah menyerap isi jerawat. 
- Membuka acne patch, dan membersihkan residu perekat dari kulit. 

Review Acne Patch Oxy

Harga Oxy Acne Patch

7. COSRX Acne Pimple Master Patch
Acne patch ini popular di kalangan komuniti K-Beauty. Dalam satu pek tersedia 24 keping dengan tiga saiz berbeza iaitu 12 mm, 10 mm dan 7 mm. Selain melindungi kawasan kulit yang berjerawat, produk ini juga tahan lasak dan selesa dipakai walaupun ketikan mandi.

- Mengecut dan meratakan jerawat serta menipiskan jerawat bernanah dengan lebih cepat.
- Menyerap pus dan minyak dari jerawat
- Mengandungi hydrocolloid dengan tekstur lebih kurang macam hydrogel sheet mask. 
- Kepingan patch yang clear. 
- Mempunyai cellulose gum, styrene isoprene styrene block copolumer, polyisobutylene, petroleum resin, polyurethane film, liquid paraffin dan tetrakis methane

Cara Pakai Acne Patch Cosrx
- Bersihkan muka dan keringkan. 
- Koyakkan satu keping acne patch
- Membuka acne patch selepas ia berubah warna menjadi putih. Ini menandakan bahawa acne patch telah menyerap isi jerawat. 


I used this sebab tiba tiba naik jerawat dekat tepi dahi, rasa pedih sangat! Pagi tu terus tampal this patch. Surprisingly gam dia memang lekat agak kuat so tak risau tertanggal. Petang bila check, dah surut dah. Esok pagi, tadaaa! Hilang dah. Memang power. Untuk jerawat yang baru baru, I think benda ni memang best.

Harga Acne Patch Cosrx


8. Nexcare Acne Patch - Produk Hilangkan Jerawat untuk Kulit Sensitif



Acne patch jenis ini non-medicated, bermakna ia tidak menyebabkan sebarang risiko kerengsaan atau reaksi yang tidak diingini.

- Mudah digunakan
- Sesuai untuk pelbagai jenis kulit
- Kalis air dan boleh dipakai sambil memandi

Cara Pakai Acne Patch Nexcare
- Bersihkan muka dan keringkan. 
- Koyakkan satu keping acne patch
- Membuka acne patch selepas ia berubah warna menjadi putih. Ini menandakan bahawa acne patch telah menyerap isi jerawat. 

4.9/5 - Lebih dari 350 rating di Lazada

Harga Acne Patch Nexcare


9. Miacare Acne Patch



Acne Patch Miacare berfungsi membantu jerawat kering dan sembuh dengan lebih cepat. 
- Menyerap nanah jerawat
- Melindungi jerawat dari terus merebak

Acne patch Miacare mempunyai dua pilihan, acne patch untuk siang dan malam. Saiz acne patch untuk kegunaan malam lebih tebal berbanding acne patch untuk siang bagi membolehkan penyerapan yang maximum. 

Cara Pakai Acne Patch Miacare
- Bersihkan muka dan keringkan. 
- Koyakkan satu keping acne patch. Kalau waktu siang, guna yang untuk penggunaan siang, dan malam guna utk penggunaan malam. 
- Tampal patch ini pada kawasan yang ada jerawat dan tekan selama beberapa saat.

Harga Miacare Acne Patch
RM11.80 > Beli di Shopee



B. Ubat Jerawat Benzoyl Peroxide

Benzoyl peroxide / benzoil peroksida adalah ubat topikal yang biasanya digunakan untuk mengatasi jerawat.


Benzoyl Peroxide Untuk Apa
- Membunuh bakteria penyebab jerawat dengan kandungan zat antibakteria
- Membuka pori kulit yang tertutup
- Mengurangi peradangan

Produk dengan kandungan Benzoyl Peroxide juga digunakan untuk masalah kulit lain seperti mengurangi sebum dan sel-sel kulit mati.



Produk skincare yang mengandung Benzoyl Peroxide bisa dikemas dalam bentuk dan konsentrasi yang berbeda-beda. Oleh itu, cara pakainya pun berbeda-beda. Penggunaan benzoyl peroxide biasanya berdasarkan petunjuk di kemasan atau sesuai anjuran dokter. 

Jika pertama kali menggunakan benzoyl peroxide, cuba ubat terlebih dahulu. Sapukan ubat pada area kecil di kulit selama 3 hari untuk mengetahui apakah timbul reaksi alergi pada kulit.

Bersihkan dan keringkan kulit berjerawat sebelum mengoleskan benzoyl peroxide. 

Menghindari kawasan mata dan mulut ketika mengoleskan obat ini. Jangan mengoleskan atas luka terbuka, kulit terbakar matahari, kulit mengelupas akibat kering, atau kulit teriritasi. Jika kawasan tersebut terkena ubat, cuci kawasan tersebut dengan air bersih.

Simpan ubat ini dalam suhu ruangan dan terhindar dari hawa panas, lembab, cahaya matahari. Jauhkan dari jangkauan anak-anak. 

a. Krim / losion : Sapukan sebanyak 1-2 kali sehari di kawasan bermasalah

b. Sabun cuci muka: Gunakan 1-2 kali sehari

c. Sabun cair atau batangan untuk tubuh: Biasanya diformulasi untuk jerawat yang muncul di kawasan badan seperti punggung, dada, belakang dan lain lain. Gunakan 1-2 kali sehari pada waktu mandi.

d. Gel: Mempunyai kadar benzoil peroksida yang biasanya lebih tingga. Sapukan sedikit di kawasan bermasalah secara tipis dan merata. 


Benzoyl Peroxide Tidak Boleh Dicampur Dengan Apa

a. Retinol Tidak Boleh Dicampur Dengan Benzoyl Peroxide - Boleh mematikan zat aktif satu sama lain dan mengurangkan manfaat produk. Pengguna mungkin mengalami kulit kering, kemerahan dan kulit mengelupas.

b. BHA Tidak Boleh Dicampur Dengan Benzoyl Peroxide - BHA mengeksfoliasi kulit yang boleh membuat kulit lebih sensitif. Benzoyl peroxide boleh mengiritasi kulit sensitif.

c. Vitamin C Tidak Boleh Dicampur Dengan Benzoyl Peroxide - Benzoil peroksida boleh mengoksidasi Vitamin C. Ini akan mengurangkan efek Vitamin C.


Produk yang Mengandung Benzoil Peroksida

10. Oxy 5 Acne Pimple Medication


Oxy 5 Untuk Apa
- Membunuh bakteria penyebab jerawat dengan kandungan zat antibakteria
- Membersihkan kulit dan pori yang berjangkit
- Menyerap pus dan minyak dari jerawat
- Bertindak pantas
- Tiada pewangi dan bahan kimia bahaya

Perbedaan Oxy 5 dan Oxy 10
Ubat OXY 5 mempunyai kandungan 5% Benzoyl Peroxide untuk merawat jerawat ringan dan sederhana. Ubat OXY 10 mempunyai kandungan 10% Benzoyl Peroxide untuk jerawat degil.


pengalaman nana pakai OXY5, berkesan! lepas letak OXY5, jerawat boleh kecut dalam 2,3 hari je. tapi kena rajin letak la ye. kesan sampingan takde la membawa maut pon. cuma kulit yang dah disapu OXY tu akan kering dan sedikit menggelupas. macam kulit yang dehydration la.

Oxy 5 Harga

Oxy 10 Harga


11. Panoxyl Acne Foaming Wash



- Pencuci muka untuk jerawat dan jeragat
- Pencuci muka yang mengandungi benzoyl peroxide
- Berbuih
- Mempunyai benzoil peroksida 10% : Kekuatan antimikroba tinggi untuk membunuh bakteria penyebab jerawat. 
- Boleh digunakan di dada, punggung, dan wajah
- Pengulas membuktikan bahawa pencuci muka ini boleh melancarkan jerawat dalam beberapa minggu. - Mungkin mengeringkan kulit. 
- Membersihkan kulit dan pori yang berjangkit

Panoxyl Acne Foaming Wash Review

Panoxyl Acne Foaming Wash Harga





12. Benzac AC 5% Gel



Kegunaan Benzac AC 5
- Boleh menyingkirkan sebanyak 94% bakteria penyebab jerawat selepas digunakan selama 1 minggu
- Lebih efektif dengan kulit berjerawat yang boleh dirawati dengan cepat dan tidak terlalu teruk. 
- Boleh membantu dengan bintik hitam (blackhead), jeragat, kemerahan akibat kerengsaan dan pigmentasi. 
- Sesuai untuk semua jenis kulit, mengikuti kulit wajah dan badan
- Menghalang kemunculan breakout

Cara Pakai Benzac AC 5
Gunakan 2 -3 kali sehari dan aplikasikannya pada bahagian yang alami masalah seperti jerawat serta jeragat. 

Benzac AC 5 Review Malaysia
4.9/5 - Lebih dari 30 rating di Lazada

Harga Benzac AC 5


13. Humane Benzoyl Peroxide 10% Acne Wash



- Mengandungi 10% Benzoyl Peroxide
- Sabun untuk hilangkan jerawat badan. Sesuai untuk wajah, belakang dan badan. Sesuai untuk remaja.
- Tiada pewangi, sls dan paraben 
- Menghilangkan jeragat, inflamasi dan kemerahan
- Menyerap sebum tambahan dari kawasan bermasalah
- Boleh membunuh bakteria penyebab jerawat dan menghalang pembentukan jerawat baru
- Botol mempunyai pump yang senang digunakan
- Sabun yang mengandung Benzoyl Peroxide

Harga Humane Benzoyl Peroxide Acne Wash


14. Neutrogena On-the Spot Acne Treatment


- Kandungan Benzoyl Peroxide 2.5%, formula yang lightweight
- Meresap dengan cepat dan boleh menolong membunuh bakteria termasuk yang dalam pori pori.

Neutrogena On-the-Spot Acne Treatment Cara Pakai
- Membersihkan dan keringkan kulit di area jerawat 
- Sapukan satu lapisan yang nipis di kawasan berjerawat 1-3 sehari
- Pengguna pertama kali boleh guna sekali sehari dan menambahkan penggunaannya jika tiada alergi

Harga Neutrogena On-the-Spot Acne Treatment





C. Pencuci Muka untuk Jerawat dan Jeragat

15. Eucerin Pro Acne Solution


Eucerin Pro ACNE mengurangkan jerawat dalam 14 hari tanpa mengeringkan kulit. 
- Memberi hasil kulit yang lebih licin dan sihat
- Formula yang mengawal kegatalan 
- Tidak berminyak malah wangi 
- Mudah diserap ke dalam kulit. 
- Kulit yang berjerawat mungkin sedikit pedih pada awal penggunaan produk. 
- Kulit wajah menjadi lebih lembut dan mulus selepas seminggu. 
- Penggunaan konsisten akan menghalang penumbuhan jerawat baru dan mengurangkan bekas jerawat dan bintik hitam.
- Pencuci Muka Eucerin untuk Jerawat dan Parut

10% Hydroxy Complex, kombinasi ejen pengelupasan AHA, BHA dan PHA 
- Membantu memperbaharui permukaan kulit
- Mengurangkan bakteria
- Membersihkan pori
- Menanggalkan sel kulit mati

Licochalcone A
- Bahan anti radang yang membantu mengurangkan kerengsaan dan kemerahan wajah

Dexpanthenol
- Pelembap yang terhasil daripada vitamin B5 
- Mengekalkan kandungan air dalam wajah untuk meningkatkan daya tahan kulit 
- Melindungi daripada pencemaran alam sekitar

Cara Pakai Pro Acne Solution Eucerin
- Cuci muka.
- Sapukan produk pada kulit wajah pada masa petang.
- Elakkan dari terkena sinar matahari

Memula dapat produk , teruja weih nak cuba produk baru ini . Lisa pun try juga buat cabaran tu 14DAYS ACNE CLEAR CHALLENGE WITH EUCERIN . Dah alang- alang tumbuh seketul dua jerawat di wajah , Lisa sahut la cabaran tu sekali kan . Nak tengok menjadi ke tidak . Dan korang boleh tengok sendiri gambar before dan after dibawah ini. Memang berkesan weih . Aumm  Lepas 14hari pakai Eucerin® ProACNE Solution A.I. Clearing Treatment  ,jerawat dah ilang.. dah flowes . Suka dengan ni sebab dia melembabkan kulit muka ( moisturizer for oily jugak) . Recommended sangat untuk korang ! Lebih lebih kulit berminyak dan rawan jerawat tu. Cubalah !




16. Hada Labo AHA/BHA Face Wash



Hada Labo AHA + BHA Acne Control mengandungi Bentonite (tanah liat dari gunung berapi semula jadi) yang membersih sel dalaman kulit. Pembersih muka ini juga mengandungi ekstrak pisang liar yang bertindak sebagai agen penghapus bintik-bintik gelap dan bahan anti-radang untuk jerawat. Ekstrak Pansy Liar bertindak untuk memerangi jerawat dan membersih kulit sehingga menjadi lembut.

- Menghapus 'fungal acne'
- Lindungi kulit dari radikal bebas
- Sesuai untuk kulit berminyak
- Tidak sesuai untuk kulit kering dan sensitif
- Pencuci Muka Hada Labo untuk Jerawat dan Berminyak




17. Wardah White Secret Facial Wash

- Sesuai untuk kulit sensitif dan jeragat yang tidak ketara
- Mengandungi AHA+BHA semula jadi 
- Cukup lembut untuk kulit yang rapuh
- Boleh menyingkirkan kulit mati dan tompok-tompok jeragat yang halus. 
- Pencuci Muka untuk Jerawat dan Jeragat
- Pencuci Muka Wardah untuk Jerawat dan Berminyak

Kandungan Wardah White Secret Facial Wash
- Salicylic acid yang bersifat anti-jerawat
- Lactic acid + glycolic acid + salicylic acid - Agen pengelupasan semula jadi 
- Panthenol yang berfungsi sebagai pelembut kulit
- Sodium Laureth Sulphate : Tidak sangat baik untuk kulit. Fungsinya adalah untuk membersihkan kulit tetapi boleh mengeringkan kulit



Comments

Popular posts from this blog

15 Susu Formula Terbaik untuk Bayi 0-6 Bulan Malaysia 2022

8 Susu Formula Terbaik untuk Bayi Tambah Berat Badan 2022

Suplemen Pemutih Kulit Terbaik di Malaysia 2022

Harga Susu S26 dan Kebaikan Susu S26 2022

10 Jenis Vitamin Blackmores Malaysia dan Fungsinya 2022

12 Susu Formula Terbaik untuk Bayi Sembelit 2022

Harga Susu Similac dan Review Susu Similac 2022

10 Vitamin C yang Bagus untuk Memutihkan Kulit 2022

10 Lampin dan Pampers Terbaik 2022 : Harga dan Review

Harga dan Pusat Hair Transplant (Tanam Rambut) di Malaysia 2022