Hanya pakar bedah boleh sedut lemak

KUALA LUMPUR: Proses mengeluarkan lemak dalam badan menggunakan kaedah sedutan atau 'liposuction' hanya boleh dilakukan oleh pakar bedah bertauliah.

Malah, pembedahan itu itu perlu dilakukan di hospital, bukannya di klinik atau pusat rawatan kecantikan.Pengarah Kursus Aesthetic Academy Asia, Datuk Dr Morthy Subramanian, berkata pembedahan menyedut lemak adalah prosedur yang sangat berbahaya kerana ada kemungkinan pelanggan mempunyai alahan terhadap ubatan yang digunakan.

Justeru, katanya, prosedur keselamatan ketat diperlukan dalam proses itu bagi memastikan pelanggan mendapat rawatan kecemasan sekiranya berlaku kejadian yang tidak diingini ketika proses itu.

"Ramai menyangka liposuction adalah proses yang mudah dan disebabkan itu ramai pengusaha rawatan kecantikan menawarkan perkhidmatan itu tetapi sebenarnya ia hanya boleh dilakukan oleh pakar bedah.

"Seorang pengamal perubatan am juga tidak layak untuk melakukan pembedahan itu apatah lagi individu yang mengaku mereka adalah pakar kecantikan.

"Pembedahan pula perlu dilakukan di hospital yang mempunyai kelengkapan dan ciri keselamatan yang ditetapkan kerana pelanggan perlu diberikan bius serta kemungkinan ada alahan pada ubat yang digunakan.

"Peralatan kecemasan seperti di hospital perlu ada," katanya kepada BH ketika dihubungi hari ini.

Seorang bakal pengantin wanita berusia 23 tahun dilaporkan maut ketika mengadakan prosedur menyedut lemak di sebuah pusat kecantikan di Cheras, Sabtu lalu.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Saiful Azly berkata, berkata pusat kecantikan itu berdaftar namun tidak mempunyai permit untuk menjalankan prosedur sedut lemak.

Polis menahan dua beranak berhubung kes kematian itu.

Mengulas mengenai kes itu, Dr Morthy berkata, ada kemungkinan pelanggan diberikan dos ubat bius yang tinggi.

"Siasatan masih dijalankan terhadap kes itu untuk mencari punca sebenar tetapi saya berpendapat kes ini berkemungkinan seperti yang terjadi terhadap seorang wanita di Singapura tahun lalu, ketika mangsa mahu mendapatkan rawatan suntikan botox," katanya.

Dr Morthy berkata kes semalam perlu diberi perhatian tegas oleh pihak berkuasa khususnya Kementerian Kesihatan kerana hari ini terdapat terlalu ramai mendakwa pakar estetik 'jadian' yang terdiri daripada pelbagai latar belakang termasuklah doktor dan jururawat.

"Hanya individu tertentu yang diiktiraf sebagai pakar estetik tetapi hari ini semua mahu jadi pakar sehinggakan ada jururawat dan juruteknik hospital juga menawarkan perkhidmatan ini rumah.

"Rawatan yang dijalankan meskipun nampak mudah tetapi ia sebenarnya berbahaya kepada nyawa kerana kita tidak tahu apa bentuk alahan setiap orang. Kementerian perlu memandang perkara ini dengan lebih serius," katanya.

Comments

Popular posts from this blog

15 Susu Formula Terbaik untuk Bayi 0-6 Bulan Malaysia 2022

8 Susu Formula Terbaik untuk Bayi Tambah Berat Badan 2022

10 Jenis Vitamin Blackmores Malaysia dan Fungsinya 2022

Harga Susu S26 dan Kebaikan Susu S26 2022

12 Susu Formula Terbaik untuk Bayi Sembelit 2022

Harga Susu Similac dan Review Susu Similac 2022

10 Lampin dan Pampers Terbaik 2022 : Harga dan Review

Suplemen Pemutih Kulit Terbaik di Malaysia 2022

10 Vitamin C yang Bagus untuk Memutihkan Kulit 2022

7 Suplemen Terbaik untuk Sakit Lutut di Malaysia 2022