9 Pencuci Muka untuk Jerawat dan Jeragat 2022

Jerawat adalah keadaan di mana terdapat bintik atau benjolan pada permukaan kulit. Masalah kulit ini terjadi apabila liang roma tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Masalah jerawat boleh dikategorikan dari biasa kepada masalah yang teruk. Acne vulgaris termasuk bintik hitam, bintik putih, papul, nodus dan ‘cyst’ adalah di antara masalah jerawat yang paling biasa.

Jeragat adalah tompok-tompok hitam yang sering terjadi pada bahagian hidung, pipi sekitar mulut serta dahi. Jeragat terhasil daripada pembentukan minyak di liang-liang muka dan pengumpulan sel-sel kulit yang mati. Kebiasaannya tompok jeragat akan berwarna coklat bagi kulit cerah dan berwarna hitam bagi kulit gelap.


Punca Utama Kewujudan Jerawat
- Peningkatan Hormon Testosteron dan Androgen
- Tidak Mencuci Solekan Dengan Bersih
- Kesan Sampingan Ubat
- Genetik
- Tekanan
- Kedatangan Haid atau Kehamilan
- Terdedah dengan udara yang tercemar
- Turun Naik Kadar Hormon


Punca Jeragat
- Usia
- Keturunan
- Sinaran Matahari
- Solekan yang berkualiti rendah
- Perubahan hormon
- Persekitaran tercemar
- Hypothyroidism

Dalam artikel ini, kita akan menyenaraikan puncuci muka yang terbaik untuk kulit berjerawat dan berjeragat.


1. Eucerin Pro Acne Solution


Eucerin Pro ACNE mengurangkan jerawat dalam 14 hari tanpa mengeringkan kulit. 
- Memberi hasil kulit yang lebih licin dan sihat
- Formula yang mengawal kegatalan 
- Tidak berminyak malah wangi 
- Mudah diserap ke dalam kulit. 
- Kulit yang berjerawat mungkin sedikit pedih pada awal penggunaan produk. 
- Kulit wajah menjadi lebih lembut dan mulus selepas seminggu. 
- Penggunaan konsisten akan menghalang penumbuhan jerawat baru dan mengurangkan bekas jerawat dan bintik hitam.
- Pencuci Muka Eucerin untuk Jerawat dan Parut

10% Hydroxy Complex, kombinasi ejen pengelupasan AHA, BHA dan PHA 
- Membantu memperbaharui permukaan kulit
- Mengurangkan bakteria
- Membersihkan pori
- Menanggalkan sel kulit mati

Licochalcone A
- Bahan anti radang yang membantu mengurangkan kerengsaan dan kemerahan wajah

Dexpanthenol
- Pelembap yang terhasil daripada vitamin B5 
- Mengekalkan kandungan air dalam wajah untuk meningkatkan daya tahan kulit 
- Melindungi daripada pencemaran alam sekitar

Cara Pakai Pro Acne Solution Eucerin
- Cuci muka.
- Sapukan produk pada kulit wajah pada masa petang.
- Elakkan dari terkena sinar matahari

Memula dapat produk , teruja weih nak cuba produk baru ini . Lisa pun try juga buat cabaran tu 14DAYS ACNE CLEAR CHALLENGE WITH EUCERIN . Dah alang- alang tumbuh seketul dua jerawat di wajah , Lisa sahut la cabaran tu sekali kan . Nak tengok menjadi ke tidak . Dan korang boleh tengok sendiri gambar before dan after dibawah ini. Memang berkesan weih . Aumm  Lepas 14hari pakai Eucerin® ProACNE Solution A.I. Clearing Treatment  ,jerawat dah ilang.. dah flowes . Suka dengan ni sebab dia melembabkan kulit muka ( moisturizer for oily jugak) . Recommended sangat untuk korang ! Lebih lebih kulit berminyak dan rawan jerawat tu. Cubalah !




2. Hada Labo AHA/BHA Face Wash



Hada Labo AHA + BHA Acne Control mengandungi Bentonite (tanah liat dari gunung berapi semula jadi) yang membersih sel dalaman kulit. Pembersih muka ini juga mengandungi ekstrak pisang liar yang bertindak sebagai agen penghapus bintik-bintik gelap dan bahan anti-radang untuk jerawat. Ekstrak Pansy Liar bertindak untuk memerangi jerawat dan membersih kulit sehingga menjadi lembut.

- Menghapus 'fungal acne'
- Lindungi kulit dari radikal bebas
- Sesuai untuk kulit berminyak
- Tidak sesuai untuk kulit kering dan sensitif
- Pencuci Muka Hada Labo untuk Jerawat dan Berminyak




3. Wardah White Secret Facial Wash

- Sesuai untuk kulit sensitif dan jeragat yang tidak ketara
- Mengandungi AHA+BHA semula jadi 
- Cukup lembut untuk kulit yang rapuh
- Boleh menyingkirkan kulit mati dan tompok-tompok jeragat yang halus. 
- Pencuci Muka untuk Jerawat dan Jeragat
- Pencuci Muka Wardah untuk Jerawat dan Berminyak

Kandungan Wardah White Secret Facial Wash 
- Salicylic acid yang bersifat anti-jerawat
- Lactic acid + glycolic acid + salicylic acid - Agen pengelupasan semula jadi 
- Panthenol yang berfungsi sebagai pelembut kulit
- Sodium Laureth Sulphate : Tidak sangat baik untuk kulit. Fungsinya adalah untuk membersihkan kulit tetapi boleh mengeringkan kulit



4. Neogen Real Fresh Foam Cleanser



Pencuci muka lembut ini menghalang penghasilan minyak berlebihan tanpa mengeringkan kulit. Produk ini direka sememangnya untuk kulit sensitif, berjerawat dan berminyak. 

- Tidak berbau kuat
- Pencuci muka alternatif
- Ringan 
- Tak berminyak
- Mengandungi daun teh hijau ditapai
- Kekurangan : Mengandungi alkohol, paraben & SLS
- Pencuci Muka Korea untuk Kulit Berjerawat



5. Some By Mi Cereal Pore Foam Scrub



- Diformulasi dengan 72% ekstrak biji-bijian semula jadi seperti kulit walnut, kulit chestnut, biji perilla dan biji lentil.
- Pencuci muka scrub ini adalah pengelupas sel kulit mati yang membersihkan kotoran secara mendalam dan melembutkan kulit. 
- Sesuai untuk kulit sensitif dan berjerawat. 
- Pengelupas sel kulit mati : Jika sel kulit mati disingkirkan, jeragat dan minyak juga akan berkurangan.
- Serbuk tempurung kenari (walnut shell) dan serbuk dedak padi (rice bran) menaikkan seri wajah yang mengalami kekusaman. 
- Mencegah jerawat daripada timbul dan menyamankan kulit daripada keradangan.
- Pencuci Muka Some by Mi untuk Jeragat

Beli di Lazada



6. Himalaya Herbals Purifying Neem Face Wash


- Dirumus khas dengan Daun Neem / Semambu untuk memberikan kulit yang cerah dan bebas masalah kulit. 
- Bebas Sabun
- Mengeluarkan kotoran dan minyak yang berlebihan dari kulit.
- Tidak menyebabkan kulit kehilangan lembapan dan kering. 
- Pencuci Muka Himalaya untuk Kulit Berminyak dan Berjerawat
- Mempunyai herba Neem bersifat anti bakteria yang membunuh bakteria yang menyebabkan masalah jerawat. 
- Mempunyai khasiat kunyit untuk membantu mengawal masalah jerawat.
- Membuat kulit lebih lembut, cerah dan segar.

Cara Pakai Himalaya Neem Mask
- Bilas muka dengan air terlebih dahulu untuk melembapkan kulit.
- Sapu pencuci muka & urut lembut seluruh kawasan muka terutama di dagu dan Zon T. 
- Elakkan kawasan mata. 
- Bilas sekali lagi dengan air bersih & lap dengan tuala bersih sehingga kering.
- Basuh 




7. Garnier Pure Active Anti Acne White Foam

- Pencuci Muka Garnier untuk Kulit Berminyak dan Berjerawat

Cara Pakai Garnier Pure Active
- Basuh muka dengan air bersih
- Tuangkan produk secukupnya ke telapak tangan
- Usapkan produk ke wajah sehingga berbusa
- Bilas dengan air bersih



8. Hada Labo Super Hyaluronic Acid Hydrating Face Wash



- Kekalkan lembapan semulajadi
- Boleh digunakan sebagai makeup remover
- Cruelty-free
- Tidak sesuai untuk kulit sensitif
- Mengekalkan lembapan semulajadi kulit ketika mencuci. 
- Melarut ke dalam lapisan kulit wajah dengan serta-merta tanpa mengeringkan kulit. 
- PH 5.5 dan Super Hyaluronic Acid
- Boleh digunakan sebagai pembilas alas solek
- Pencuci Muka Hada Labo untuk Jerawat Pasir




9. Oxy Deep Cleansing Wash

- Mempunyai Isopropyl Methylphenol dan Asid Salisilik 
- Membantu menanggalkan sel kulit mati pada permukaan kulit 
- Menanggalkan kotoran dari dalam liang pori untuk mencegah masalah jerawat. 
- Melegakan kulit yang berjerawat 
- Kulit tidak berasa tegang dan kering selepas penggunaan.



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

15 Susu Formula Terbaik untuk Bayi 0-6 Bulan Malaysia 2022

8 Susu Formula Terbaik untuk Bayi Tambah Berat Badan 2022

Harga Susu Similac dan Review Susu Similac 2022

Harga Susu S26 dan Kebaikan Susu S26 2022

10 Jenis Vitamin Blackmores Malaysia dan Fungsinya 2022

12 Susu Formula Terbaik untuk Bayi Sembelit 2022

Harga Susu Ensure Gold dan Kebaikan Susu Ensure Gold 2022

Harga dan Pusat Hair Transplant (Tanam Rambut) di Malaysia 2022

10 Lampin dan Pampers Terbaik 2022 : Harga dan Review

Suplemen Pemutih Kulit Terbaik di Malaysia 2022